Včely z hľadiska potravy zaradujeme medzi prísnych
vegetariánov. Jedinou potravou sú rastliny, z ktorých získavajú nektár. Bielkoviny, minerálne látky, vitamíny a ostatné potrebné látky zasa z
peľu.
Tak ako včela nemôže žiť bez rastliny, z ktorej čerpá nektár a peľ, mnoho rastlín je odkázaných na včelu, ako
opeľovača. V prírode sú rastliny - stromy, kríky, kultúrne rastliny, ale aj množstvo burín-nekultúrnych rastlín prispôsobené tak, že včelstvám
poskytujú od skorej jari do neskorej jesene množstvo kvetenstiev. Z nich včela čerpá obživu pre seba, z ktorej časť spotrebuje na
momentálnu obživu, a časť ukladá ako zásoby na zimné obdobie. Včelár však podstatnú časť včelstvu počas hlavnej znášky ľudovo povedané
„ukradne“,ale koncom leta pre zachovanie ďalšej existencie tieto ukradnuté včelie zásoby musí doplniť cukrovým roztokom.
Ale o tom
je včelárenie.
Dobrý včelársky výnos môžu zaistiť dva rozhodujúce činitele:
- Silné včelstvá
- Včelia pastva
podmienená nektárodajnostou a peľodárnosťou rastlín, či už ide o dreviny, alebo rastliny.
Vo včelárskej
terminológii rozdeľujeme rastliny na tie, ktoré poskytujú buď nektár, peľ, alebo nektár aj peľ, a rastliny, ktoré sa včele medonosnej
neprispôsobili.
Včelár by mal poznať hlavne druhy medonosných rastlín, ich dobu kvitnutia, ale aj z časti množstvo nekatu
a peľu z určitej plochy- vo väčšine z 1 ha, aj množstvo včelstiev na určitú plochu. Podľa týchto údajov vie čiastočne
predvídať prínos včelích produktov, z ktorých je hlavným produktom med, v súčasnom období i peľ. RNDr. Ivan Popovič
v časopise VČELÁR č.11 a 12/2006 opisuje nektarovitosť a pelodajnosť niektorých druhov rastlín, ale aj vplyv včelstiev na úrodnosť
týchto plodín.
Zaujímave je rozdelenie kvitnutia rastlín, tak aby včely mali zabezpečený od jari do jesene prínos tak nektáru ako aj
peľu. Zo staršej včelárskej literatúry som vybral tabuľku niektorých rastlín, ktoré sú dôležitým zdrojom pre prínos hlavne nektáru,
ale aj peľu. Možno mnohým včelárom uvedená tabuľka poslúži, ako orientačné vodítko vo včelárskej
činnosti.
|
MAREC |
APRÍL |
MÁJ |
JÚN |
JÚL |
AUGUST |
SEPTEMBER |
RASTLINA/DEKÁDA |
I |
II |
III |
I |
II |
III |
I |
II |
III |
I |
II |
III |
I |
II |
III |
I |
II |
III |
I |
II |
III |
LIESKA,
JELŠA |
|
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VRBA, TOPOĽ |
|
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ŠAFRAN, BREST |
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PÚPAVA |
|
|
|
|
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAVOR, EGREŠ, RÍBEZĽA, SLIVKA, ČEREŠŇA |
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JABLOŇ, HRUŠKA, REPKA, KOMONICA |
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LÚČNE KVETY, MALINY, ĎATELINA, VIČENEC |
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PAGAŠTAN, AGÁT, ĎATEL.HYBRIDNÁ |
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SMREK, HORČICA, ĎATEL. LÚČNA, VIKA, LADENEC ROŽ. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
|
|
|
|
LIPA, GAŠTAN JEDLÝ, JAHODY, BRUSNICE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
|
|
|
|
|
|
|
|
JEDĽA, KOMONICA,
ČISTEC |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
|
|
|
SLNEČNICA, |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
X |
X |
|
CIBUĽA,
TEKVICA |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
|
|
|
FACÉLIA, HORČICA |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X |
X |
X |
X |
X |
|