Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera na kvetoch nektár, alebo na stromoch
medovicu a iné sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch. Včela nektár obohatí látkami z vlastného tela, pozmení ho vo svojom tráviacom
ústrojenstve a uskladní ho v plástoch, kde neskôr dozrieva na med. Med včelstvu slúži ako potrava pre zimné obdobie. Spracovanie nektáru na med
zabezpečujú mladušky staré 10 - 20 dní.
Nektár obsahuje väčšinou základné cukry. Hroznový cukor glukóza 30-35 %,
ovocný cukor
fruktóza 35-45 %, ďalej obsahuje podľa pôvodu zdroja určité
percento sacharózy až do 12 % v mede agátovom, čistcovom a medovicovom. Ďalej
býva zvlášť v medoch medovicových prítomný trojcukor melecytóza, ďalej dextríny
zvlášť v medovicovom mede až 12 %. Vysoký obsah dextrínov
v mede nie je na
závadu, naopak spomaľuje kryštalizáciu medu a tým zostáva med dlho tekutý. Med
kryštalizuje rýchlejšie, ak sa v ňom
množstvo glukózy približuje množstvu
fruktózy. V jasných nektárových medoch je podstatne viac fruktózy než glukózy, a
preto tieto medy
ostávajú tekuté. Tmavšie medy, najmä medovicové, rýchlejšie
kryštalizujú. Táto vlastnosť medu závisí aj od obsahu dextrínov a od teploty
miestnosti, v ktorej med uskladňujeme. Skryštalizovaný med je plnohodnotný. Med
teda obsahuje jednoduché cukry, ktoré prechádzajú bez
akejkoľvek premeny do
tenkého čreva na povrch sliznice a tu sú odvádzané do krvných vlásočníc a do
srdca. Preto sa med hodí na rýchle
posilnenie ťažko pracujúceho človeka,
športovca, turistu.
Lyžicou medu sa vyčerpaný
človek veľmi rýchlo osvieži. Niektorí športovci
užívajú pred súťažou posilňujúci nápoj v zložení 1 litra citrónovej alebo
pomarančovej šťavy, 20 kávových lyžičiek kondenzovaného mlieka a 25 Dkg medu. Je
to neškodný a legálny doping. Med tiež zlepšuje krvný
obeh a prekrvenie
vencových ciev. Ak sú tieto jednoduché cukry glukóza a fruktóza v krvi v
nadbytku, ukladajú sa vo svaloch a v pečeni
ako glykogény. Toto je dôležité
zvlášť pre pečeň, ktorá s prítomnosťou ovocného cukru fruktózy dokáže zvýšiť
tvorbu glykogénu až o 18
%.
Z ostatných látok sú v mede organické kyseliny: jablčná, vínna a citrónová.
Prítomnosť organických kyselín dodáva medu vôňu a
osobitnú chuť. Reakcia medu je
kyslá. Aminokyseliny obsiahnuté v mede sú totožné s aminokyselinami zo sektoru
hltanových žliaz včiel a
peľu. Na bielkoviny je viazaná prítomnosť početných
enzýmov. V mede sú obsiahnuté: invertáza, diastáza, kataláza, fosfatáza, ďalej
oxidáza, peroxidáza a reduktáza. Zahriatím medu nad 50 stupňov Celzia sa enzýmy
ničia a med stráca hodnotné látky.
Med ďalej obsahuje minerálne látky a stopové prvky, sú to soli draselné,
vápenaté, horečnaté,
sodné. Stopové prvky: železo, meď, mangán, kobalt, zinok,
jód, fluór, kyselina kremičitá a iné, ktoré majú veľký význam pre zdravie
človeka. Ich množstvo sa pohybuje od 0,1-0,4 . Minerálne látky v mede sú
rozpustené vo vodných roztokoch v pôde a z nej sa
dostávajú do rastlín a z nich
do medu. Zvlášť medovicové medy obsahujú týchto minerálnych látok omnoho viac.
Zrelý med nesmie obsahovať
viac ako 21 vody.
To, že med obsahuje základné cukry vstrebateľné bez nutnosti enzýmov, je
veľmi vhodné pre sladenie
kojencom, kde nespôsobuje kvasenie v zažívacom trakte
a nerobí plynatosť a bolesti. Stopové minerály, hlavne železo a meď sú dôležité
pre
zvýšenie hemoglobínu v krvi. Prítomnosť fosforu a vápnika pôsobí proti
vzniku krivice a horčík pôsobí ukľudňujúcim účinkom, čo všetko
doporučuje
užívanie v kojeneckej výžive.
Keď poznáme zloženie medu a jeho účinky, môžeme z toho vyvodiť, pri ktorých
onemocneniach a stavoch je med vhodný na prevenciu a na liečenie telesných
neduhov.Odjakživa sa užíval med pri zápaloch horných ciest
dýchacích, či už ako
sladidlo pľúcnych čajov a samotný s maslom alebo rozmixovanou cibuľou viď
Hipokratovo med chladí.To, že med obsahuje
jednoduché cukry, glukózu a fruktózu,
obsahuje základné látky pre glykogén doporučuje sa pri onemocnení pečene, hlavne
pri vírusovom
zápale pečene, zápaloch žlčníka a pri poškodení tkaniva pečene
liekmi.
Med pri vyššej koncentrácii znižuje sekréciu žaludočných
žliaz a je vhodným
doplnkom v potrave pri liečbe žaludočného a dvanástorníkového vredu. Ukľudňujúci
účinok medu sa využíva pri nespavosti
a doporučuje sa brať jednu až dve lyžičky
pred spaním. Med obsahuje v stopových mineráloch vstrebatelné železo a meď a
hodí sa pri
liečení u detských anémií, pretože zvyšuje hodnoty hemoglobínu. Boli
robené pokusy u kojencov, že jednej skupine sa podávala potrava mliečna,
druhej
skupine sa do rovnakej potravy pridával med. Po štyroch mesiacoch sa hodnota
hemoglobínu zvýšila o 8%. Platí to i pre dospelých.
Med sa doporučuje pri
neurasthenických prejavoch u detí, kde sadatívny účinok medu pôsobí vylepšenie
týchto stavov.Med tým, že obsahuje
jednoduché cukry, doporučuje sa v
rekonvalescencii po onemocnení a vyčerpanosti organizmu. Kojenecký organizmus je
prispôsobený výžive
materským mliekom. Pri sladení kojeneckej potravy medom
udržujeme črevnú flóru rovnakú ako pri kojení materským mliekom. Nedochádza u
nich vytvoreniu patologickej črevnej flóry ako pri sladení rafinovaným cukrom,
nedochádza ku kvasným prejavom a bolestiam. Deti sú
kľudnejšie, zvyšuje sa
hemoglobín, lepšie priberajú na váhe a nedochádza k dystrofiám. Ak doporučujeme
med ako sladidlo u kojencov, tým
viac ho môžeme doporučiť tam, kde sa život
tvorí ženám v tehotenstve. Využijeme sedatívne účinky medu, stopové materiály
vápnik a fosfor
i ostatné prispievajú ku zvýšeniu odolnosti orgánov dieťaťa a k
upokojeniu a vylepšeniu výživy matky a ku zlepšeniu jej
psychiky.
Čo je pre kojencov v potrave mlieko, to je pre starého človeka v potrave med.
Prináša vylepšenie črevnej pasáže, pôsobí
ukľudňujúcim účinkom a predchádza k
zhoršeniu arteriosklerózy. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu
dobrého medu, ako
veľkú bonboniéru. Ak sa dodáva med organizmu v nadbytku,
ukladá sa ako glykogén a vylepšuje činnosť svalov a podporuje činnosť pečene. Ak
dodávame v nadbytku rafinovaný cukor, ukladá sa v organizme ako cholesterol a
tým zhoršuje arteriosklerózu. Med obsahuje PP faktor,
látku, ktorá rozširuje
cievy a zosilňuje prívod živín a kyslíka do tkaniva.
Antisklerotický účinok medu nám môže vysvetliť, že
včelári, ktorí skutočne
med a včelie produkty konzumovali, dožívali sa vysokého veku pri celkovej
telesnej a psychickej sviežosti. Pečeň
je totiž veľkým laboratóriom organizmu,
kde sa krv zbavuje jedovatých splodín trávenia, preto potrebuje byť zdravá, aby
celý organizmus
bol zdravý.
Med a cukrovka? Záleží na stupni ochorenia, či môžeme med pri cukrovke
užívať. Zásadne pri ťažšom stupni je med i iné
cukry zakázaný. Pri ľahších
formách, kde vystačíme s diétou alebo i malými dávkami antidiabetík, môžeme med
užívať. Je však potrebné o
toto váhové množstvo brať menej uhlovodanov a užívať
med, ktorý má vysoké percento ovocného cukru, med agátový alebo z ovocných
stromov.
Je totiž dokázané, že po ovocnom cukre strácajú diabetici menej cukru
ako po cukre hroznovom. Z toho vyplýva, že fruktóza a laktóza, cukor
ovocný a
cukor mliečny, majú nepochybne v tele iné poslanie ako glukóza a že sú v tele
lepšie zúžitkované.
Med by mal byť
základným článkom výživy športovca, čo bolo známe už v starom
Grécku, pretože zlepšuje činnosť svalov a srdca. Človek starne a kornatie, či
chce, či nechce. Zabúda, musí si písať čo musí zariadiť. Vrcholom života je
obdobie okolo 45 rokov. Od tejto hranice sa už
arterioskleróza hlási a
manifestuje u niekoho menej u iného viac. Aby sme starnutie spomalili, mali by
sme od tejto vekovej hranice
využívať antisklerotický účinok medu a včelích
produktov a väčšinou sladiť medom. Ako včelári ho máme k dispozícii, nutné je
však dbať o
jeho dobrú kvalitu, pretože med vo výžive a vôbec v rámci zdravej
výživy má svoje oprávnené miesto.
Med prispieva k rozšíreniu
vencových tepien srdca a k lepšiemu prekrveniu
srdcového svalu nie iba tým, že dáva nevyhnutnú živinu pre sval hroznový cukor,
vitamíny
hlavne B a C, stopové prvky draslík a horčík. Pri otravách hubami
podávanie teplého mlieka a medu pri prvej pomoci podporí poškodenú pečeň.
Dáva
sa niekoľko lyžíc medu do teplého mlieka alebo čaju. V zrelom mede, ako i vo
viečkach zaviečkovaných medových plástov sú látky,
ktorým hovoríme inhibíny a ti
to spôsobujú baktericidnosť medu.
Med aplikovaný na hnisavé rany pomáha odlučovať odumreté tkanivo a
rany
oživuje. Bolo to vyskúšané na vojenských poraneniach alebo pri holeňových
vredoch. Po epidemickom zápale pečene chorý často trpí
dlhotrvajúcimi poruchami
zažívacieho traktu. Po jedle a to i diétnom, dostáva kŕčovité bolesti čriev,
ktoré končia bolestivou hnačkou. Ak
dáme nemocnému ráno a večer lyžicu medu v
pohári jablčného muštu, pocíti už po týždni nápadnú úľavu. Bolo dokázané, že po
dvoch mesiacoch
užívania medu s jablčným muštom zmizne zápach stolice i črevných
plynov odstránením hnilobných a kvasných mikróbov v zažívacom
trakte.
Nočné pomočovanie detí, ktoré často pretrváva do dospelosti, je neuróza.
Používanie medu pri tejto neuróze je v ľudovom
liečiteľstve známe. Od 17.oo
hodiny obmedzíme príjem tekutín v potrave, pred spaním dáme vymočiť a dáme
lyžicu medu, týždeň zobudíme
dieťa po 24.oo hodine, necháme vymočiť, cez deň
predlžujeme interval medzi močením a stav sa úplne normalizuje. Deti totiž
mávajú živé
sny, med prináša kľudný spánok a ich psychika sa zlepší.
Pri bolestiach počas prerezávania zúbkov u detí uspejeme podaním lyžičky
medu. Med znižuje hladinu fosforu v krvi a tým otupuje vnímanie bolestivých
pocitov. Žuvanie odviečkovaných voskových viečok pri vytáčaní
medu pôsobí
priaznivo na zápaly horných ciest dýchacích a na sennú nádchu.
Pri úvahe o užívaní medu nemôžeme zabudnúť na nápoj z
medu medovinu, ktorú už
v staroveku ľudia počas slávností užívali. Varila sa zo starého zostávajúceho
medu, bolo mnoho receptov podľa
chuti výrobcu. Starí Egypťania, Gréci, Rimania,
Germánia, Slovania i Indiáni tento nápoj varili, ako sa dozvedáme zo starých
povestí
týchto národov. Medovinu ako nápoj nesmieme medom oklamať a na sto
litrov medoviny musíme dať 36 až 50 kg medu a nechať ju po vykvasení
dlhodobo
odležať. Ak odležanie trvalo 3 až 5 rokov, potom vieme, čo pili starí Slávi. A
ak odležanie dozrievanie medoviny vydržíme 10 až
15 rokov, potom vieme, čo pili
bohovia na Olympe.
Taktiež si treba pripomenúť použitie medu vo výrobe medového pečiva perníkov,
kde sa uplatňuje i ľudová tvorivosť.