Rubriky
Najnovšie články
Novinky
28.02.2018: Ľudia aj včely túžia po zdravej potrave
18.05.2015: zrodenie včely
10.04.2015: Propolis ako ho nepoznáte
Najbližšie akcie
V systéme nie je zadaná žiadna akcia.
Informácie
IP adresa: | 3.149.235.171 |
Dátum: | 21. 11. 2024 |
Čas: | 12:22 |
Online: : | 2 ľudia |
Dnes: | Elvíra |
Zajtra: | Cecília |
|
Pastovaný med
Po vytočení zrelého medu s obsahom vody pod 18 % a po jeho vyčírení a odobratí peny sledujeme tú správnu
chvíľu zakalenia medu, keď už nemá iskru, kedy môžeme začať s jeho pastovaním. Na získanie zrelého medu má výhodu úľový systém s nízkymi
nástavkami, kde i pri menšej znáške sú celé rámiky zaviečkované.
Pastovaním
dosiahneme, že med bude vláčnejší a docielime to tým, že ho budeme denne
niekoľko minút miešať /2 až 3 minúty/.
Miešaním podporíme kryštalizačný proces,
pretože jadrá kryštálikov sa rozbijú a rovnomerne sa rozdelia v mede. Med sa
takto stáva
jemnozrnným a získa vlastnosti nátierky na celé roky. Ak chceme s
pastovaním začať hneď po vyčírení medu, pridáme na 30 kg kanvu číreho medu
0,25
kg pastového medu a nemusíme čakať na zakalenie.
Na
miešanie
medu môžeme použiť v tom najjednoduchšom prípade hranatú drevenú tyč.
Vynaliezavejší včelár použije vŕtačku, do ktorej upevní
murársku vrtulu na
miešanie malty, farieb, betónov alebo cukrového sirupu. A tie technické typy
včelárov použijú podstavec s kolieskami,
na ktorom otáčajú plnú kanvu s medom.
Iste viete, že každý med skôr či neskôr
skryštalizuje. Rozdielnosť spôsobujú podiely ovocného a hroznového cukru v mede.
Med s vysokým
podielom hroznového cukru /glukózy/ kryštalizuje rýchlejšie, med s
vyšším podielom ovocného cukru
/fruktózy/ pomalšie. Priebeh kryštalizácie zistíte podľa toho, že sa med čoraz
ťažšie mieša. Keď sa v ňom ukážu prvé svetlé pásy, je
najvyšší čas plniť ho do
pohárov. Pozor, ku konci pastovania je kryštalizácia rýchla a môže sa stať, že
získame kvalitný pastovaný med, ale vo
veľkom balení. Kanva na med s výpustným otvorom, na ktorom je nožový uzáver, vám
túto prácu uľahčí. Med je ešte v tekutom stave a v pohároch dokončí už bez
miešania začatú jemnú kryštalizáciu v celom objeme pohára. Že
poháre
musia byť čisté a suché,
spomínam len
kvôli úplnosti.
Mnoho
konzumentov medu už
nechce iný ako pastovaný med. I maminky prišli na to, že
pastový med netečie, netuhne a má výbornú jemnú chuť. Pastový med, ktorý bol
spracovaný hneď po vymetaní má zachované všetky biologicky aktívne látky. Aj
stuhnutý med, po jeho rozpustení do 50 stupňov Celzia, možno
spracovať na
pastový. Pastový med uskladnený v chladnej a suchej miestnosti vydrží i niekoľko
rokov v nezmenenej kvalite a nestvrdne.
Pokrokový včelár spastuje a
nap lní do fliaš celú znášku kvetového
medu hneď po vytočení. Keď príde zákazník v ktorúkoľvek
ročnú dobu, vezme zo
skladu fľašku tepelne neošetreného kvalitného pastového medu a iba prilepí
etiketu.
Doplním
niekoľko informácií k postupu pri pastovaní
medu.
Rec eptúra je na 35 kg
medu, vždy je potrebné 3% štartéra z celkového množstva
medu, ktorý sa má
pastovať. 1. Príprava štartéra : Do 800g tekutého medu sa pri teplote 20-25 o C
intenzívnym miešaním, napríklad
vŕtačkou, zapracuje 200g akéhokoľvek
skryštalizovaného medu. Táto zmes sa
uloží pri teplote 10 o
C a každých 12 hodín sa opäť intenzívne premieša.
Pokračuje sa kým med nie je stuhnutý na pastu. Takto pripravený štartér sa musí
použiť
behom niekoľkých dní. lebo sa kryštalizácia ukončí a štartér prestane byť
?živý?. 2. Naočkovanie medu štartérom : Štartér sa nesmie pred
vmiešaním zohriať
na izbovú teplotu, preto ho najprv rozmiešame v rovnakom množstve tekutého medu,
teplého nie viac ako 20 o C. Túto zmes
intenzívnym miešaním vŕtačkou zapracujeme
do 33kg tekutého medu, ktorý nesmie byť
teplejší ako 27
o C. Med plníme do pohárov, ktoré uložíme do chladnej
miestnosti, najlepšie 10 až 12 o C. Podľa skúseností niektorých včelárov s
pastovaním, je med pastovaný týmto spôsobom často príliš tuhý. Istejšie je med
ponechať v kanve
pri teplote nie vyššej
ako 20 o C a po 2 až 3 dňoch ho ešte raz intenzívne premiešať. Med pastujeme
hneď po medobraní a na plnenie medu
do pohárov obvykle v tomto období nie je
čas. Údajne vraj neprekáža napastovaný med uskladniť v kanvách, v
ktorých bol pastovaný. Do pohárov sa plní neskôr,
ide to ľahko, ak ho zohrejeme, napríklad na slnku, na teplotu okolo 30
o C a
premiešame vŕtačkou. Dá sa to robiť počas horúcich júlových a augustových dní.
Ak plníme do pohárov už napastovaný med, máme
100% istotu, že má správnu
konzistenciu.
| Autor: Milan Bencúr |
30091 přečítaní |
Počet komentárov: 0 |
Pridať komentár |
|
Prihlásenie / Registrácia
Vyhľadávanie
Kalendár
<<
November
>>
|
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
| | | | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
Anketa
Aký používate typ úľa?
Celkom hlasovalo: 28744
|