Med získava robotnica včely medonosnej (Apis mellifera) z nektáru kvetov, medovice
a z iných sladkých štiav rozličných rastlinných orgánov. Potom ho spracúva a enzýmovým štiepením v medovom žalúdku premieňa na med, pričom ho
obohacuje niektorými látkami zo svojho organizmu. (Včela - robotnica je schopná vytvárať med aj zo sacharózy obsiahnutej v repnom cukre, ktorú
enzymaticky rozkladá na glukózu a fruktózu.) Takto zahustenú tekutinu ukladajú do plástov a nechávajú dozrieť...
Farba, vôňa, chuť a
konzistencia medu sú rozdielne podľa druhu medonosných rastlín, prípadne podľa dĺžky skladovania.
Ktorý med je kvalitnejší,
kvetový alebo lesný?
Kvetové medy majú väčšinou svetlejšiu farbu. Sú ľahko stráviteľné vďaka vyššiemu obsahu glukózy
(hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor) a tým vhodné ako vysoko hodnotný doplnok výživy detí, rekonvalescentov, športovcov a iných. Obsahujú
peľové zrná rastlín, na ktorých včeli zbierajú nektár a obohacujú med o významné látky prírodného charakteru s povzbudzujúcimi účinkami
(rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky). Lesné medy sú spravidla tmavšie, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge
drevín. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Výživná hodnota oboch druhov medu je
prakticky rovnaká.
Čo je pastovaný med?
Pastovaný med je špeciálne upravený včelí med. Pri tejto úprave je
využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov - kryštalizácia. Výsledkom je plnohodnotný med pastovej konzistencie, ktorá sa v priebehu času
nemení. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad.
Prečo niektoré medy kryštalizujú skôr a iné
neskôr?
Kvetové medy kryštalizujú skôr ako medy lesné. Kryštalizácia kvetových medov je spôsobená vyšším osahom glukózy,
ktorá má špecifickú vlastnosť vytvárať kryštály. V lesných medoch je väčšinou vyšší obsah fruktózy a dextrínov a tým majú nižší predpoklad ku
kryštalizácii a zostávajú dlhšiu dobu v tekutom stave.
Znamená kryštalizácia medu jeho nižšiu kvalitu, alebo jej
porušenie?
Určite nie! Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť kvetových i lesných medov. Skryštalizovaný med si uchováva
všetky cenné látky a vlastnosti.
Môže sa skryštalizovaný med zohrievať bez toho, aby stratil svoje
vlastnosti?
Kryštalizovaný med je možné zohrievať vo vodnom kúpeli opatrne do 45 C. Pozor pri prehriatí medu nad 50 C,
tým by sa zničili niektoré hodnotné látky, ktorých strata by mala negatívny vplyv na kvalitu medu.
Ako je to s kvalitou
domáceho medu?
Domáci - tuzemský med je vysoko kvalitný. Vďaka veľmi prísnym hygienickým a veterinárnym opatreniam sa
radia naše medy medzi najkvalitnejšie na svete. Najmä kvetový med je vhodný ako veľmi hodnotný doplnok detskej výživy.
Ako dlho
môžeme skladovať med?
Med zachováva svoje vlastnosti aj niekoľko rokov pri správnom skladovaní. Je dobrým konzarvačným
prostriedkom.